sobota 24. júla 2010

8 neuveriteľných “facebook príbehov”

1. Žene ukradli osobné fotky z jej profilu, ktoré neskôr boli použité na vytvorenie reklamy v Česku

“Každý povie syr!” Aký prekrásny moment pre túto rodinu pochádzajúcej zo štátu Missouri, keď sa na Vianoce fotili do svojho rodinného albumu. To však ešte netušili, že táto fotka neostane len v súkromí ich domova. Fotka bola totižto o niekoľko mesiacov publikovaná na obrovskom reklamnom spote pražskej reštaurácie. Nebyť ženinho priateľa Michaela, ktorý na reklamu náhodne narazil, tento spot by tam pravdepodobne stál i doteraz, bez žiadneho podozrenia. Fotka bola použitá bez akejkoľvek autorizácie. Majiteľ reštaurácie Mario Bertuccio vypovedá, že fotku našiel náhodne na internete a nemal tušenia, že patrí nejakej skutočnej rodine. Aspoň to povedal Mario na súde.



2. Ženích, ktorý si upravil svoj Facebookový profil počas svadby pri oltári

Čo má ženích spraviť po vyslovení sľubu lásky pri oltári? Pobozkať nevestu? Nie pri tejto svadbe. Pred pobozkaním nevesty, Dana Hanna, softérový inžinier vzal svoj mobil a aktualizoval si svoj stav na serveroch Facebook a Twitter. To isté navrhol aj svojej manželke, ktorá sa nad tým len pousmiala rovnako ako aj kňaz.



3. Muž, ktorý sa rozišiel so svojou ženou na Facebooku a ani o tom nevedela

Rozvod je ťažký pre každého, ale zistiť, že sa s vami niekto rozvádza na internete je ešte ťažšie. Emma Brandy, 35-ročná žena, zostala v šoku po tom, čo si prečítala správu, ktorú jej muž nechal na sociálnej sieti Facebook: “Neil Brady ukončil svoje manželstvo s Emmou Brady.” Žena sa vyjadrila, že nemala o ničom podobnom ani len tušenie. Dozvedela sa to až po tom, ako jej zavolal jej kamarát z Dánska a spýtal sa, či je v pohode a ako to zvláda. Jej ex-manžel Neil Brady, ktorý momentálne žije so svojou matkou, povedal, že predtým ako to napísal na internet to oznámil svojej manželke. “Mal som jej už plné zuby,” tvrdí muž.



4. Tínedžer, ktorý sa zbavil obvinenia z lúpeže vďaka Facebookovým alibi

Rodney Bradford, 19-ročný tínedžer, by si nikdy nepomyslel, že jeho správa napísaná na Facebooku bude jeho “priepustka na slobodu”. “Kde sú moje palacinky?” napísal Rodney do svojho Facebook statusu v sobotu, 17. októbra 11:49 z otcovho domu v Harleme. Deň na to bol muž zadržaný ako podozrivý z lúpeže. Jeho advokát, Robert Reuland, použil jeho Facebook profil ako alibi. Neskôr to bolo celé preverené okresným sudcom, čím sa Rodney zbavil obvinenia.



5. Unesené dieťa, ktoré našlo svoju rodinu po 22 rokoch vďaka Facebooku

Alex Anfuso, taliansky muž unesený vlastným otcom v 5 rokoch, žil 22 rokov v Egyptskom hlavnom meste Káhire, pričom stále mal iné meno. Muž sa už ako dospelý neskôr zaregistroval na sociálnu sieť Facebook, kde napísal nasledujúcu správu: “Moje meno je Alex. Hľadám svoju rodinu. Konkrétne moju mamu”. V roku 1987 bola Alexandrova matka uväznená vo väzení v Ríme. Jeho otec ho vzal ešte ako malé dieťa z Guidonie (Taliansko) a vzal ho do Egypta, kde dieťa odvtedy žilo. Anfuso, ktorý má momentálne 28 rokov, nemá egyptský rodný list a dokonca tam nie je ani zaevidovaný. Po tomto všetkom sa Alex rozhodol hľadať svoju mamu a napísal všetkým ľuďom na Facebooku s priezviskom Anfuso. Rovnako napísal aj Pinovi Anfusovi, mužovi, ktorý pracuje pre štátnu televíziu RAI. Aj keď nie je jeho príbuzný, rozhodol sa jeho životný príbeh zverejniť v ich najznámejšej populárnej šou “Chi l’ha visto” (niečo podobné ako u nás relácia Pošta pre teba). Alex išiel do televízie, kde sa naživo podelil o svoj príbeh. Bohužiaľ, neskôr sa zistilo, že jeho matka je už pár rokov mŕtva.



6. Mladý muž, ktorý založil na Facebooku skupinu “Ak bude v skupine milión ľudí, ja – José Romero, si vytetujem na chrbát 151 pokémonov” sa musel zo strachu skryť po tom, čo sľub nedodržal.

Mladý Ekvádorčan sa rozhodol založiť skupinu na Facebooku s názvom: “Ak bude v skupine milión ľudí, ja – José Romero, si vytetujem na chrbát 151 pokémonov”. Avšak vtedy nemal ani zdania, že jeho “výzva” priláka do skupiny tisícky užívateľov z celého sveta, ktorý ho v tejto veci podporia. Eufória ohľadom jeho skupiny bola taká obrovská, že ani za nie 24 hodín sa v skupine nachádzalo až 50 tisíc ľudí. Mladého muža zastrašil tento veľký nárast ľudí do jeho skupiny až do takej miery, že sa rozhodol zrušiť svoj profil na tejto sociálnej sieti, aby ho už nikto nenašiel.



7. Pár – s rovnakým celým menom – sa vzal po tom, čo sa našli vďaka Facebooku

Nezvyčajné na tomto páre nie je to, že sa spoznali cez internet, ale to, že majú úplne rovnaké celé meno. Muž z Texasu menom Kelly Hildebrandt sa spoznal so ženou pochádzajúcou z Floridy, ktorá sa volá taktiež úplne rovnako – Kelly Hildebrandt. V tejto dobe sa práve pripravujú na svadbu. “Bola som zvedavá, či existuje ešte nejaká Kelly Hildebrandt na Facebooku, tak som si zadala do vyhľadávania svoje meno a on bol jediný, koho mi našlo. Na prvý pohľad vypadal strašne milý a tak som sa mu odhodlala napísať. Ani nie po 8 mesiacoch sa rozhodli dať títo dvaja dokopy. Kelly s Kelly.



8. Žena trpiaca depresiami prišla o platené voľno a poistku po tom, čo zverejnila na Facebooku jej fotky na pláži

Nathalie Blanchard , žena z Quebecu na dlhodobej dovolenke kvôli pracovnej neschopnosti, stratila svoj plat za “ničnerobenie” kvôli fotkám, ktoré zverejnila na Facebooku. Tam je naplno vidieť ako si užíva. Na rok a pol jej zamestnávateľská firma IBM ponúkla platené voľno vďaka diagnózam, ktoré ukázali, že žena trpí ťažkými depresiami. Aby toho nebolo málo, žena rovnako dostávala každý mesiac peniaze od poisťovne. Avšak jej fotky ukazujú čosi iné. Vôbec nevypadá, že by trpela depresiami, práve naopak. Žena sa naplno zabáva a užíva život. Poisťovňa vďaka zverejneným fotkám usúdila, že žena už viac ničím netrpí a prestala jej platiť. Nathalie sa však okamžite ohradila, že fotky nedokazujú o zmiznutí jej depresií. Smola, poisťovňa si myslí o tom svoje…

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára