streda 28. júla 2010

Nezvyčajné alergie

1. Alergia na vlastné, novonarodené dieťa

Podľa americkej akadémie pôrodníkov a gynekológov, pemphigoid gestitionis je kožné ochorenie, pri ktorom sa objavuje žihľavka na bruchu, v horších prípadoch i na väčších častiach tela. U žien sa príznaky prejavujú v období 6.-9. mesiaca tehotenstva a po pôrode. V nezvyčajnejších prípadoch sa deti môžu rovnako narodiť s určitými poruchami kože.

U Joanny Mackieová (28 rokov) sa prejavili takéto príznaky po narodení jej syna Jamesa. Bolestivé červené opuchy na chrbte, nohách, rukách a hrudi jej spôsobili takú bolesť, že nebola schopná držať pri sebe svoje novonarodené dieťa. Po niekoľkých mesiacoch alergia ustúpila, ale na žene sa zanechali výrazne znaky – tmavé škvrny.



2. Alergia na cvičenie

Nesmejte sa, keď vám váš priateľ povie, že je alergický na cvičenie. Skutočne taká alergia existuje a on môže byť práve jedným z tisíc, ktorý ju má. “Exercise-induced anaphylaxis” (v preklade: cvičením vyvolaná anafylaxia) je vážna alergická reakcia spôsobená telesnou aktivitou, prípadne môže súvisieť i s jedením niektorých potravín pred cvičením. Táto životu-ohrozujúca alergia sa zvyčajne prejavuje u osôb, ktoré sú alergické na niektoré druhy potravín a pracujú na stavbe. Hlavné príznaky sú únava, teplota, svrbenie, červenanie kože, kolaps, bezvedomie. Rovnako sa môže vyskytnúť opuch hrdla, ťažkosti s dýchaním, dusenie, nevoľnosť a vracanie.



3.Alergia na jablká jedené vedľa brezy

Existuje mnoho alergií súvisiacich s konkrétnym jedlom, no dievča menom Grace Morley má ešte oveľa ne obvyklejšiu “potravinovú” alergiu. Nie je alergická na jablká, ani na brezu. To platí v prípade, ak nie sú tieto dve veci pri sebe! Ak dievča je jablko pri tomto druhu stromu, okamžite sa začnú prejavovať následky. Dostane šok a v priebehu niekoľkých minút by mohla dokonca zomrieť!




4.Alergia na modernú technológiu


Pre väčšinu ľudí je používanie mobilného telefónu, varenie večere v mikrovlnej rúre alebo jazda v aute súčasťou moderného života v 21.storočí. Avšak toto neplatí pre ženu menom Debbie Bird – je totižto alergická na modernú technológiu! 39-ročná žena je tak citlivá na elektromagnetické polia alebo na tzv. “smog” vytváraný počítačmi, mobilnými telefónmi alebo dokonca i niektorými autami, že sa na jej tele okamžite objavia príznaky – viečka jej napučia 3x viac ako ich normálna veľkosť sprevádzané bolestivými kožnými vyrážkami na celom tele. Lekári nevedia ešte presne zdôvodniť tento druh alergie. Vo svete momentálne trpí touto chorobou asi 500 ľudí.

5.Alergia na spodné prádlo

Alergia na spodné prádlo je typ alergickej reakcie, v ktorej sa objavujú kožné vyrážky, svrbenie a dokonca i pľuzgiere. Alergia na spodnú bielizeň je veľmi problematická, bolestivá a zábavná zároveň. Každý sa môže tejto alergie zbaviť veľmi rýchlo. Totižto hlavným dôvodom zodpovedným za tento typ ochorenia (u mužov i žien) môže byť nosenie rôznych typov tkanív použitých pri výrobe spodného prádla ako je napríklad polyester, bavlna, latex. Ako najlepšie riešenie pre obmedzenie tohto typu alergie je používanie kvalitného spodného prádlo, ktoré je prijateľné pre vašu kožu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára